DOLAR
EURO
GRAM ALTIN
ÇEYREK A.
BITCOIN
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

Tükenmişlik sendromu nedir ve tedavisi var mıdır?

Son Güncelleme :

31 Aralık 2022 - 14:14

/ 122 views kez okundu.
Tükenmişlik sendromu nedir ve tedavisi var mıdır?

Zihinsel ve fiziksel tükenme, isteksizlik durumu olarak da tarif edilen tükenmişlik sendromu, herkesin yaşayabileceği bir durum haline geldi. İş hayatında karşılaşılan zorluklar ve çocukların kendini aile içinde kabul ettirememesi kişinin tükenmişlik sendromuna girmesine sebep olabiliyor.

Tükenmişlik sendromunun, iş hayatıyla ortaya çıkan bir olgu olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Emrah Yakut, bunun ev hanımlarında ve hatta çocuklarda da sıklıkla görüldüğünü ifade etti. Yakut, “Tükenmişlik sendromu görülen kişiler kendilerine yüksek başarı standartları koyuyor ve gerçekleşmediğinde ise büyük bir umutsuzluğa düşüyorlar. Kendilerini başarısız görüyorlar. İş hayatında çok çaba sarf etmesi ve emek vermesine rağmen sonuç alamayan ve çabalamayı bırakan kişiler genelde tükenmişlik sendromuna giriyor. Ev hanımları da çocuk bakımı ve genel yaşantısıyla ilgili sosyal çevreden uzaklaşabiliyor. Bu da onları isteksiz hale getirebiliyor” ifadelerini kullandı.

‘DEPRESYONDAN BİR ÖNCEKİ DURUM TÜKENMİŞLİK SENDORUMU’DUR’

Tükenmişlik sendromunun depresyondan bir önceki evre olduğunu belirten Uzman Psikolog Emrah Yakut, bu durumun destek alınmaması halinde insanı depresyon ve kaygı bozukluğuna sürükleyebileceğini vurguladı. Tükenmişlik sendromunun erken yaş çocuklarda da görülebildiğini anlatan Yakut, kendisini ailesine kabul ettiremeyen çocukların bu sendroma girdiğini kaydetti.

TEDAVİ SÜRECİ VE İLERLEME

Tükenmişlik sendromunun tedavisinin terapi desteğiyle olabildiğini anlatan Psikolog Yakut, bu kişinin hoşlandığı aktivitelere yönlendirilmesi ve kendisi ile sosyal çevresine zaman ayırmasını telkin etmek gerektiğini söyledi. Yakut, kişinin zevk aldığı etkinliklerle meşgul olmasının tükenmişlik sendromu seviyesini düşürdüğünü ifade etti.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.